Sekscoaching:  een nieuw beroep in Nederland.

Het beroep sekscoaching is in Nederland geïntroduceerd door sekscoach Cora Emens in 2005, tijdens de legendarische TV serie “Beter in Bed” van RTL, waarin zij samen met collega Pras stelletjes begeleidde naar een beter seksleven.

Het programma was geënt op de succesvolle Engelse TV serie   “the Sexinspectors”.
Cora besloot de term sekscoaching te introduceren in plaats van sexinspector, waar RTL mee akkoord ging.

De term sexcoaching is afkomstig van Dr. Patti Britton uit de VS en beschreef het beste het soort werk wat Cora al 20 jaar deed.

Naar aanleiding van de TV serie hebben meerdere mensen de term overgenomen.

Daarna zette zij het eerste netwerk van sekscoaches op, welk nu overgenomen is door andere organisaties.
Cora is de term blijven gebruiken tijdens haar diverse verschijningen in de media zoals bij “Spuiten&Slikken” van BNN, bladen en radioprogramma’s.

Sekscoaching is inmiddels een bewezen succesvolle techniek om mensen te coachen naar een beter seksleven. Het beroep is zo ingeburgerd dat meer en meer seksuologen die term nu gebruiken. Er is echter wel een verschil in werkwijze met een seksuologe. Een seksuologe mag niet hands-on werken.

In de bladen verschijnen regelmatig artikelen over en adviezen van sekscoaches en aankondigingen en beoordelingen van workshops. Op de radio zijn sekscoaches regelmatig te horen in Veronica’s V-Radio en FunX.

Als sekscoach verscheen ik vervolgens  o.a. herhaaldelijk in items in de programma’s Jensen, Editie NL, Sex Academy en BNN’s ‘Spuiten en Slikken’ en “Sterretje gezocht”.

Het eerste programma waarin expliciete seksuele voorlichting op de Nederlandse buis te zien was, is het indertijd spraakmakende programma “Open en Bloot” [VARA 1974]. Vele andere programma’s op TV volgden, o.a. diverse programma’s met de Belgische Goedele Liekens, Neuken doe je zo! met Bridget Maasland  en “Spuiten en Slikken”.

Op de radio o.a. waren pioneersters als  Germaine Groenier en “Radio Romatica” met seksuologe Maria Schopman en Ingrid Willemse en “Let’s Talk about Sex” met Cora Emens op Talk Radio.
Deze pioniers en pioniersters legden de grondslag voor een meer open benadering van seksuële voorlichting.

Eén van de eerste expliciete sekscoaching sites is de site van The New Ancient Sex Academy van Cora Emens.